Kminek to roślina należąca do rodziny selerowatych. Występuje głównie w Azji oraz Afryce, można go uprawiać również w Polsce. Wysokość tej rośliny wynosi kilkanaście centymetrów, a kwiaty są białe czasem mogą być w kolorze różowym.

Kminek ma wiele właściwości np. leczniczych:

  • pomoc w łagodzeniu bóli menstruacyjnych;
  • leczenie kolki u dzieci;
  • leczenie infekcji dróg moczowych;
  • pomoc w detoksykacji organizmu;
  • to naturalny sposób na pozbycie się wzdęć;
  • odświeża oddech;
  • dobrze wpływa na laktację u kobiet karmiących piersią;
  • pomoc przy bólu zatok;
  • łagodzi nudności i wymioty;
  • wzmaga apetyt;
  • zmniejszą ilość cholesterolu;
  • nasiona kminku stosowane są na pozbycie się zgagi;
  • olejek z kminku używany jest przy zmianach grzybiczych lub bakteryjnych, a także przy łuszczycy.

Kminek stosowany jest w kuchni do dań, które są wiatropędne, moczopędne, do dań tłustych oraz ciężkostrawnych i smażonych. Jego stosowanie poleca się podczas gotowania: grochówki, fasoli, grochu z kapustą oraz mięs takich jak wieprzowina i baranina a także do sosów. Kmin dobrze sprawdza się w wyrobach piekarniczych jako aromat oraz dobrze komponuje się z różnymi serami.

Kminek a odchudzanie. Jak wiadomo kminek pomaga w regulowaniu pracy układu pokarmowego, a także w walce z otyłością i nadwagą. Jego regularne stosowanie wspomaga przemianę materii. Aby wspomóc proces odchudzania za pomocą kminku można go spożywać w formie ziaren, zmielonej lub jako napar. Można pić wtedy np. wodę z dodatkiem kminku lub po prostu dodawać go do potraw, które same w sobie będą pomagały zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ samo stosowanie kminku nie zagwarantuje nam spadku wagi.

Poniżej przepis na przygotowanie naparu z kminku:

Odmierzamy 250 mililitrów ciepłej wody, nie wrzątku, dodajemy łyżeczkę ziaren kminku i po upływie 15 minut odcedzamy. Możemy dodać sobie do tego naparu również inne przyprawy takie jak: imbir czy też cynamon. Przyprawy te nasilą przemianę baterii w naszym organizmie. Należy pić go po każdym ciężkostrawnym posiłku lub trzy razy dziennie pomiędzy posiłkami. Smak takiego naparu można urozmaicić sobie np. startą skórką cytryny, którą przed starciem należy sparzyć.

Podczas stosowania kminku na odchudzanie nie można zapomnieć o innych ważnych elementach diety np, błonniku, który pomaga oczyścić organizm i powoduje odczucie sytości dzięki czemu jemu mniej, ale i tak jesteśmy najedzeni. Trzeba pamiętać też o witaminach, które wspomagają nasz organizm oraz odchudzanie są nimi kwas askorbinowy, witamina C oraz wapń, magnez a także cynk.

Nie zapominajmy także o regularnej aktywności fizycznej, bez której ciężko jest zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ sama dieta nie zapewni nam schudnięcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here