Dieta mleczna to świetny sposób na szybką utratę tłuszczu bez utraty chudego mięśnia. Ale picie tylko mleka może powodować niedobór i osłabienie składników odżywczych. Dlatego wiele osób zastanawia się nad zależnością jaką jest mleko a odchudzanie.

Mleko jest bogatym źródłem wapnia a wapń jest czynnikiem napędzającym metabolizm tłuszczów, co ostatecznie prowadzi do utraty tłuszczu. Mleko zmniejsza głód oraz stymuluje również produkcję hormonu zwalczającego głód, zwanego peptydem YY. Jest także bogate w białko, szklanka pełnego mleka zawiera 8,14 g białka. Spożycie białka zwiększa metabolizm, zwiększa sytość, zmniejsza tłuszcz z brzucha i obniża ciśnienie krwi.

Jeśli starasz się schudnąć i nabrać formy, ważne jest, aby każdego dnia spalać więcej kalorii niż przyjmujesz. Jak wszyscy wiemy, mleko jest istotną częścią codziennej diety, ale z ogromna różnorodność mleka dostępnego na rynku, wiele osób ma skłonność do dezorientacji w podejmowaniu decyzji, które mleko jest lepsze do odchudzania. Niesłodzone i beztłuszczowe mleko może tutaj czynić cuda, a ponadto istnieje kilka innych opcji. Spójrzmy na najlepsze mleko do picia, aby schudnąć.

Mleko sojowe jest wytwarzane z mielonej soi i dlatego stanowi doskonały wybór dla tych, którzy są weganami lub nie tolerują laktozy. Jednonienasycone tłuszcze znajdujące się w mleku sojowym zmniejszają tkankę tłuszczową i jelitową oraz wchłanianie cholesterolu. Również fitosterol w soi pełni funkcję blokującą tłuszcz. Oprócz tego mleko sojowe zawiera również witaminy spalające tłuszcz – ryboflawinę i witaminę B12, które pomagają wytwarzać więcej energii i zwiększają metabolizm, aby efektywniej spalać tłuszcz.

Mleko migdałowe jest pełne zdrowych dla serca flawonoidów, które utrzymują kontrolę cholesterolu. Oprócz tego jest bogaty w witaminę E, niską zawartość cukru, źródło wapnia, bogaty w witaminę D oraz niski poziom potasu i fosforu. Dlatego włączenie mleka migdałowego do diety odchudzającej jest świetną opcją dla osób uczulonych na soję, wegańskich i chcących nabrać kształtu bez wykluczania mleka z diety. Ze względu na przetwarzanie mleka migdałowego w mleku obecna jest tylko bardzo niewielka część migdałów, a zatem nie wytwarza ono tak dużej ilości kalorii i tłuszczu, jak pierwotnie migdały.

Mleko krowie ma wysoką zawartość fosforu i witaminy B12 oraz doskonałe źródło białka i wapnia. Mleko krowie, bogate w wapń i witaminę D, pomaga spalać kalorie, zwiększając metabolizm tłuszczu.

Jednak to odtłuszczone mleko jest najlepszym mlekiem do picia, aby schudnąć, szczególnie dla tych, którzy nie szukają opcji wolnych od laktozy i wegańskich.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here