Naleśniki są szybką i uniwersalną potrawą, którą lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. W zależności od preferowanego nadzienia może stanowić podstawę słodkiego śniadania lub pełnowartościowy obiad. Aby smażenie było prostsze i szybsze, warto rozważyć zakup patelni do naleśników.

Czy charakteryzuje się kształt patelni naleśnikowej?

Patelnia naleśnikowa od tradycyjnych różni się przede wszystkim kształtem. Kluczowa jest oczywiście wysokość ścianek patelni. Dzięki temu, że są wyjątkowo niskie, przewracanie naleśników staje się dzienni proste. Nie ma obawy o rozerwanie naleśnika ze względu na trudności podłożenia łopatki.

Dodatkowo niskie ścianki patelni naleśnikowe znacznie ułatwiają równomierne rozprowadzanie ciasta naleśnikowego.

Patelnie naleśnikowe cechują się także stosunkowo dużą średnicą. Te najpopularniejsze modele mają zwykle średnice między 26 a 30 centymetrów. Dzięki temu nawet idealnie cienkie naleśniki mogą mieć odpowiednio dużą powierzchnię, idealną do faszerowania lub smarowania dżemem.

Skuteczna i efektywna patelnia naleśnikowa powinna posiadać także nieprzywierającą powierzchnię. Dzięki temu można z łatwością przygotowywać naleśniki bez konieczności dodawania tłuszczu. Nieprzywierająca powierzchnia dodatkowo ułatwia przewracanie naleśników.

Z czego może być wykonana patelnia do naleśników?

Patelnie naleśnikowe dostępne w ofercie sklepu Recucina wykonane z wielu materiałów. Najtańszym rozwiązaniem są patelnie teflonowe. Są bardzo lekki i wygodne, lecz wymagają starannej pielęgnacji. Każde uszkodzenie powierzchni wiąże się z koniecznością wyrzucenia takiej patelni. Jednak prawidłowo eksploatowana patelnia z powłoką teflonową jest bezpieczna i bardzo wygodna.

Bardziej odporne na zarysowania są patelnie o powłoce ceramicznej. Pozwala ona wygodnie obracać naleśniki bez użycia tłuszczu. Je również należy starannie pielęgnować, lecz powłoka jest bardziej odporna niż teflon.

Praktycznym wyborem są również patelnie granitowe. Ich powłoka jest znacznie bardziej odporna na zarysowania, a dodatkowo cechują się dobrym rozprowadzeniem ciepła.

Wyborem na lata są z pewnością patelnie tytanowe oraz żeliwne. Są bardzo odporne na wszelkie zarysowania, ale są także kosztowne i dość ciężkie, a przez to mało poręczne.

Dlaczego warto kupić patelnię do naleśników?

Decydując się na zakup patelni do naleśników, można liczyć nie tylko na znacznie większą wygodę smażenia, ale także na szybsze tempo pracy. Odpowiednio rozprzestrzenione ciepło w patelni do naleśników najwyższej jakości pozwala w kilkanaście minut przygotować porcję naleśników dla całej rodziny, bez obaw o porwane placki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here